Värmen är nästan olidlig inne i rallycrossbilen där Mikael Sandberg sitter fastspänd och väntar på startsignal. Inte sällan är det gassande solsken och runt 60 grader i bilen.

- När det röda ljuset byts till grönt, då gäller det att komma först. När starten går väntar tre varv tillsammans med fem andra dårar som alla ska vinna, det är action, säger Mikael Sandberg.

Älskar bilar
Det är fjärde säsongen som han kör rallycross. Dessförinnan har han kört gocart sedan han var tio år gammal.

- Inget race eller heat ser likadant ut, det är det som är så roligt med rallycross. Det är svårt att beskriva känslan, säger Mikael Sandberg.

Han tycker att det är synd att bilsporten förknippas med faror och olyckor.

- Det är klart att det kan hända saker, men vi har ändå väldigt säkra bilar och satsar mycket på säkerhet. Jag har voltat en gång och lagt upp bilen på taket.

"Nej, nej, nej..."
Den gången var det hett om första platsen i heatet.

- Det var väldigt trångt in i kurvan. Hjulet träffade en jordhög och bilen lättade. Jag hann tänka "nej, nej, nej". Då är det nästan så att man letar efter snaran, men ilskan vänder snabbt till revansch, säger Mikael Sandberg.

Nu kör Mikael Sandberg i klassen Super nationell klass 1 med sin Volvo s40.

- Utan sponsorer vore det inte möjligt. Jag känner ansvar för att ta mig fram. När det racklar känner jag att jag sviker mina sponsorer, de investerar ju i mig. Jag är tävlingsmänniska och det tar på temperamentet när det inte går som jag tänkt.

Hemma bäst
Bilintresset är material- och tidskrävande.

- Vi kör i grus, lera och hoppar. Bilarna utsätts för stora påfrestningar och kräver stort underhåll. Efter varje race måste allt på bilen kontrolldras.

Nu ser han fram emot fem tävlingar under Norrlandsveckan där två av tävlingarna är SM-tävlingar.

- SM-tävlingarna i Kalix lockar en jättestor publik på 7 000 personer, då är det stämning. Kalix har en cool bana och en velodrom med en fruktansvärt doserad kurva, säger Mikael Sandberg och fortsätter:

Mot medaljerna
- Om tid finns och om ekonomin tillåter kör jag backtävlingen i Överkalix också. Det tar just över 40 sek att köra upp för Brännaberget och runt parkeringen. Det är en rolig och annorlunda tävling.

Mikael Sandberg drömmer om att kunna leva på racing.

Det är det som driver honom att spendera timme efter timme dels i garaget men även med fysisk och mental träning, för att sedan under tävlingssäsongen köra mellan fem och tio tävlingar.

- Nu ska jag slåss om medaljerna och vinna SM, säger Mikael Sandberg.